Спад в издръжката на живот с 0,3% за второто тримесечие на 2014г. 01.11 | 20:12

На семейство с две деца са му нужни 2 248 лв. месечно

От Цанка Донкова

През третото тримесечие на тази година се отчита спад в издръжката на живот с 0,3% спрямо предходния период на наблюдение и с 0,1% на годишна база. Това сочат данните от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, съобщава "Нова телевизия".

Старши изследовател Виолета Иванова обяснява, че тенденцията се е запазила заради задържането на ценовите равнища и дори траен спад при някои основни стоки и услуги.

Поетапното намаление на цените от началото на годината на регулираните стоки - електроенергия, топлоенергия, природен газ са от съществено значение. В това число влиза и намалението на цените на основните зърнени култури на международните пазари и на специфичните за сезона плодове и зеленчуци.

562,19 лева достига издръжката на представител на четиричленно домакинство с две деца в края на месец септември. Става въпрос за разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване спрямо средните български стандарти. Така на семейство с две деца са му необходими общо 2 248 лева.

Отчита се и трайно свитото потребление на населението като основната причина за това са ниските доходи, високите нива на безработица и бедност, обяснява синдикалният експертът.

Водещи

Най-четени