Спазвайте правата на децата по време на протестите 15.08 | 16:32

Това призовава Държавната агенция за закрила на детето

От Лазар Тодоров

Във връзка със зачестилите сигнали относно участието на малолетни и непълнолетни по време на протестите, позицията на Държавната агенция за закрила на детето е, че опазването на живота и здравето на децата по време на подобни мероприятия е от първостепенно значение. Това се посочва в позиция на агенцията, разпространена до медиите.

Ролята на държавата чрез съответните институции е да съветва и обучава семейството за правата и отговорностите му спрямо децата, посочват от агенцията. Незабавната намеса на институциите в тези отношения чрез органите за закрила е регламентирана в случаите, когато физическото, психическото и интелектуалното развитие на децата е нарушено от действията или бездействията на родителите.

Присъствието на деца по време на законно организиран и проведен граждански протест е израз на волята и отговорността на техните близки. Основно задължение на родителите, заложено в Закона за закрила на детето, е да придружават децата си на обществени места след 20:00 часа, ако не са навършили 14-годишна възраст, и след 22,00 часа, ако не са навършили 18-годишна възраст, пише още в позицията, допълва БТА.

Тревожна тенденция е, че по време на масови мероприятия – протести, спортни състезания, концерти и др., често има провокации и съществува риск от ескалиране на напрежението, а това може да създаде опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата.

Най-четени