Специален статут за децата бежанци без родители 13.02 | 21:55

Решават проблема със 104-те деца от други страни, непридружени от родители

От Филипа Тодева

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще направи предложение за промяна в Закона за убежището и бежанците, с което да се предвиди особен вид представителство децата бежанци, които нямат родители. Това обявиха от пресцентъра на ДАЗД.

За да се подобри грижата за децата бежанци, останали без родителска грижа, е постигнато съгласие за създаване на специализиран център на Държавната агенция за бежанците за настаняване на младежи до 15 г. в сградата на оздравителното училище в гр. Вършец, информира председателят на ДАЗД Ева Жечева.

Жечева инициира и създаването на междуведомствена експертна група, която вече разработва координационен механизъм за действия в случай на непридружени малолетни и непълнолетни чужденци.

Това е било решено на заседание на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на засиления миграционен натиск. По време на заседанието е обърнато и специално внимание на подобрените битови условия в центровете след предприетите ремонтни дейности и осигуряването на храна за децата и семействата, търсещи и получили закрила в България.

Ева Жечева съобщи, че в момента в страната има 1446 деца, търсещи или получили закрила, за които са предприети мерки за гарантиране на техните основни права. "Все още обаче остава нерешен проблемът с института по настойничество на непридружените момчета и момичета, а техният брой към днешна дата е 104", подчерта тя.

Водещи

Най-четени