Спокойно! Токът няма да поскъпва 07.02 | 20:07

Потребителите сами ще могат да избират как да отчитат топломерите си

От Момчил Лалев

На този етап няма никакви основания да се повишава цената на тока. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев по време на Обществения съвет по енергетика в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

По думите му Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не вижда основание за увеличаване на цените за електроенергията, както за бита, така и за индустрията.

"Потребителите на парно в страната ще могат сами да определят по какъв начин да се отчита топлоенергията", заяви председателят на комисията по енергетиката към Народното събрание (НС) Рамадан Аталай по време на съвета, съобщи Econ.bg.

Той обясни, че промяната ще бъде направена в Закона за енергетиката и така отчитането на топлоенергия ще може да става или от топлинни счетоводители, избрани от общото събрание на етажната собственост, или от топлофикационните дружества.

"Третият вариант за отчитане е хората от блока сами да си отчитат уредите по радиаторите и абонатната станция", каза още Аталай. Така обаче хората ще трябва и сами да разпределят консумираната топлинна енергия помежду си.

Вижте какво коментираха специалисти относно отчитането и разпределянето на енергията на Econ.bg.

Водещи

Най-четени