Спор за компетентността на вещо лице прекъсна процеса за радикален ислям 19.12 | 12:47

Съдът решава дали да приеме експертизата му

От Филипа Тодева

Процесът срещу 13-те имами в Пазарджик бе прекъснат поради спор между защитата на подсъдимите и прокурора относно компетентността на едно от вещите лица.

Според адвокатите арабистът Александър Шунин няма пет години стаж по специалността, както изисква наредбата за определяне на вещите лица.

Това е и причината адвокат Ина Лулчева да възрази срещу направени тълкувания на съдържанието на текстовете, които е превел експертът и фактически изводи за различните течения в исляма, направени в първата експертиза.

Шунин обясни, че е завършил Арабистика в Софийски университет през 2009 г., в момента подготвя магистратурата си. Завършил е езикови курсове в Дамаск, работил е в арабска редакция на една от българските медии и е заклет преводач.

Адвокат Емил Велинов каза, че според наредбата за определяне на вещите лица Александър Шунин няма пет години стаж по специалността, което е задължително.

Според прокурор Нели Попова Наредбата за вещите лица се отнася само за вписване в списъка на съда на вещите лица, като в НПК няма изисквания за това, а като вещи лица могат да се ползват и невписани в списъците на съда експерти.

В момента съдът се е оттеглил и решава казуса.  

Водещи

Най-четени