Средната пенсия става 295 лв. от 1 април догодина 08.10 | 17:29

НОИ съгласен пенсиите да се увеличат диференцирано

От Ралица Стоянова

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри предложението на управляващите за вдигане на пенсиите с между 2,2% и 9,8% в зависимост от годината на отпускането им.

От 1 април минималната пенсия се увеличава от 145 лева на 150 лева, а социалната пенсия за старост от 100,86 лв. на 110 лв. Средният размер на пенсията ще достигне 295,32 лв., което е ръст от 8,6%. Освен това се вдига таванът на пенсиите от 700 на 770 лева.

Националния осигурителен институт (НОИ) също утвърди проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г.

В областта на приходите в проекта се запазват размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на ДОО, Учителския пенсионен фонд и участието на държавата в осигуряването на фонд "Пенсии”.

Единствено увеличение на осигурителните вноски с 20% ще е за социалните осигуровки за полицаи и военни. Те ще продължат да се поемат от държавата.

Средно с 3,3% спрямо 2012 г. се повишават минималните осигурителните прагове. Максималният месечен размер на осигурителния доход става 2 200 лева, информира bTV.

Надзорът на НОИ прие още първите три дни от болничния да продължат да се плащат от работодателя, въпреки недоволството на бизнеса. БСК предложи разходът да бъде поделен в съотношение 50 на 50. В момента за първите три дни от болничния работодателят плаща 70% от дохода на работника.

Предстои проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване да бъде обсъден в Съвета за тристранно сътрудничество, а след това от Министерския съвет и Народното събрание.

Водещи

Най-четени