Срив в доверието към Борисов, ГЕРБ и правителството 22.11 | 13:20

ГЕРБ остава най-популярната политическа партия, но БСП скъсява дистанцията

От Андриян Георгиев

Срив в доверието към Бойко Борисов, ГЕРБ и правителството се отчита в "прясно" социологическо проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ). 

Неодобрението към правителството е двойно по-високо от одобрението, като 57% от анкетираните са изразили негативна оценка за работата на кабинета, докато 29% одобряват правителствената политика. От септември досега неодобрението към управляващите нараства с 2%.

От НЦИОМ твърдят, че правителството е критикувано най-често от възрастните и бедните граждани. 

Персонално към премиера и работата му одобрение са изразили 43% от анкетираните, а неодобрение - 49%. Одобрението към Борисов намалява с 3% от септември насам.

Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ – одобряват го 91% от тях. 

ГЕРБ остава политическата партия с най-много привърженици. Симпатии към управляващата партия декларират 24,5% (с 2% по-малко в сравнение със септември).

Близо 19% от интервюираните посочват, че симпатизират на БСП (с 1,5% повече от септември). Симпатии към ДПС изразяват 6,4%. През ноември с 2% нарастват привържениците на "България на гражданите”, които в момента са 6,2% от интервюираните. 

Като симпатизанти на "Синята коалиция” (СДС и ДСБ) се определят 3,6% от участвалите в изследването, "Атака” е подкрепяна от 3%. 

Негативните оценки за работата на парламента са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре (68%:17%). Одобрението към дейността на 41-то Народно събрание намалява с 5% спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Няма значима промяна в дела на одобряващите работата на президента Росен Плевнелиев. 52% от анкетираните са изразили подкрепата си за него. Неодобрение към работата на държавния глава продължават да изразяват 33%. Той е и най-одобряваният български политик в национален мащаб.

Второто място сред политиците се заема от Лиляна Павлова, одобрявана от 50%. Трети е премиерът, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с по 42%. Георги Първанов е одобряван от 41% и е шести по популярност сред българските политици. Със 7% се увеличава одобрението към президента (2002-2012) . 

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е публичната фигура с най-високо одобрение – 65%. Веднага след нея се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 57%.

Леко нараства одобрението за работата на полицията и на армията (съответно с 2% и с 1%). В началото на ноември 42% одобряват полицията, а 40% – армията. Лек ръст (с по 2%) бележи одобрението към дейността на съда и на прокуратурата. Въпреки това, обаче, одобрението към двете институции остава ниско.

Българската православна църква е одобрявана от 48% от българите. Изследването е приключило в дните около смъртта на патриарх Максим и данните не съдържат оценки за последвалите събития. 

Националното представително изследване на НЦИОМ е проведено в периода 1–7 ноември 2012 г. Изследването обхваща 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.

Водещи

Най-четени