Станишев: До края на месеца може да има правителство 16.05 | 15:53

Решаваща дума за състава на кабинета щял да има Пламен Орешарски

От Десислава Маданска

Още в края на този месец може да бъде сформирано правителство и то да започне да работи. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той обясни, че още другата седмица президентът Росен Плевнелиев може да насрочи събрание и преди празниците да бъде връчен мандат на ГЕРБ.

"Има заявление от трите останали партии в парламента – БСП, ДПС и "Атака", че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ. Почтеното ще е да върне незабавно мандата. Борисов е в изолация – вътрешна и международна", каза Станишев.

Червеният лидер обясни, че предлаганото от партията му програмно правителство не означавало коалиция.

"Програмното правителство е това, от което страната има нужда, с ясна програма, зад която се обединяват политически и обществени сили, хора, които могат да носят отговорност", каза Станишев.

Той посочи изследване на "Алфа рисърч", според което 75% от хората искат програмно правителство.

Според него задачите днес пред България не са задачи на една партия. По думите му трябва да се обединят както усилията в парламента, така и извън него.

Той обясни, че решаващата дума за състава на кабинета ще има Пламен Орешарски, номиниран от БСП за премиер.

"Ще се търсят най-силните подходящи хора. Ние не мразим никой, в това число и хората, които симпатизират на ГЕРБ. Ще търсим хора, които могат да реализират програмата в своя сектор. Вторично е от коя партия ще са", каза Станишев.

Той обясни, че приоритет на кабинета ще е ситуацията в енергетиката и сметките за тока. Секторът трябва да се спаси от тоталния хаос, енергетиката е изправена пред срив, посочи червеният лидер. Успоредно с това щяло да се подготвят и спешни мерки за хората, които са в затруднено положение. 

Водещи

Най-четени