Станишев очаква масови фалити на бензиностанции 09.01 | 16:14

Поставянето на нивомери няма да доведе до значителни данъчни приходи, смята лидерът на БСП

От Кремена Бедерева

Поставянето на измерватели на резервоарите на бензиностанциите няма да доведе до значително постъпление на приходи в държавния фиск, смята лидерът на БСП Сергей Станишев.

Вместо това ще има масирано фалиране и закриване на малки и средни бензиностанции, които не могат да си позволят разхода да поставят нивомери, нарастване на безработицата с няколко хиляди души и оставане на голяма част от българските граждани без достъп до зареждане на бензин в техните община, посочи той.

Представители на БСП се срещнаха с членове на Националното сдружение на малки и средни бензиностанции във връзка със задължителното монтиране на нивомери на резервоарите за гориво до края на март тази година, съобщава БТА.

Станишев отбеляза, че разходът за поставяне на нивомерите е между 15 хиляди и 18 хиляди лева. В 57 общини в България в момента няма нито една бензиностанция на шестте големи вериги, а в 84 общини има само по една бензиностанция от тези вериги, посочи той.

Станишев коментира още, че от 2010 г. всички бензиностанции са свързани онлайн с НАП, но не вижда сериозни резултати от тези усилия. Според него и монтирането на измерватели няма да доведе до нужния ефект за фиска. Затова от БСП ще инициират изслушване на министъра на финансите Симеон Дянков в парламентарната комисия по бюджет и финанси и ще отправят парламентарен въпрос към него по темата.

При нагласа в другите парламентарни групи можем да внесем и законови промени за удължаване на срока, посочи Сергей Станишев. Според него най-разумното решение в тази ситуация е да се засили контролът върху производителя и вносителя на горива и, ако има разминаване с бензиностанциите, да се правят проверки.

Дойчин Лазаров от Националното сдружение на малки и средни бензиностанции и газостанции в България посочи, че са депозирали молба за среща с финансовия министър на 21 декември м. г., но още нямат официален отговор.

Водещи

Най-четени