Стас Мисежников: Израел е приятел на България 23.07 | 14:13

Терористичният акт в Бургас е организиран и подкрепен от "Хизбулла”, смята израелският министър на туризма

От Кремена Бедерева

Решението за моето посещение се взе в рамките на няколко дни. Горди сме да сме тук при вас, дори в този момент сме горди след това тежко събитие. Това каза израелският министър на туризма Стас Мисежников пред еврейската общност в Централната софийска синагога, предаде Агенция "Фокус”.

На мен често ми казват, че Израел е опасно място за туризъм. Сега, след събитията в Бургас, аз мога да кажа, че това не е така. Ние ще продължим да пътуваме, да правим туризъм навсякъде по света, включително в Израел, подчерта той.

Той отбеляза, че посещението на министъра на туризма на Израел е много важно за еврейската общност тук.

Взаимоотношенията и сътрудничеството между България и Израел оттук нататък само ще се развиват и подобряват. Терористичният акт в Бургас е финансиран от Иран, организиран и подкрепен от "Хизбулла”. Това е наш общ враг. Срещу този враг ние трябва да се изправим заедно, каза Стас Мисежников.

Той посочи, че първата цел на неговото посещение е да покаже, че взаимоотношенията с България са такива, каквито са били в миналото, въпреки опитите на терористите това да се промени.

"България е приятел на Израел. Израел е приятел на България”, каза Мисежников. Според него в икономическата сфера, социалната и в сферата на туризма взаимоотношенията между България и Израел са най-развити.

"В сферата на туризма ние ще положим много усилия, за да се развиват отношенията”, допълни той. "Втората цел на посещението е да покажем, че въпреки опитите за жестокост срещу нас, ние ще продължим да живеем нормално. Ние ще продължим да обичаме, да живеем и да пътуваме навсякъде по света. Тероризмът няма граници. Ние няма да възнаградим тероризма, няма да се поддадем на тази заплаха”, добави министърът.

Третата цел е да бъдат засилени връзките в сферата на сигурността между двете страни. "Имаме общ враг – международният тероризъм, финансиран и поддържан от Иран”, подчерта Стас Мисежников.

Министърът благодари на кмета на столицата Йорданка Фандъкова за тясното взаимодействие и добрата работа еврейската общност в България и с посолството на Израел.

"Аз съм много горд с хората от еврейската общност в България. Те участваха активно в справянето със ситуацията, посещаваха болниците, където бяха жертвите, помогнаха ни в посолството", каза от своя страна посланикът на Израел в България Камиса Раз.

 

Водещи

Най-четени