Стимулират навлизането на иновации в публичния сектор в София 15.03 | 11:02

Трябва да се засили връзката между наука, иновации и публичен сектор, смята експерт от общината

От Ивелина Георгиева

"Комплексни предизвикателства, иновативни градове” е проект, който разглежда иновациите и тяхното стимулиране в публичния сектор в София. Това разказва Надя Николова от Дирекция "Европейски програми и проекти” към Столичната община.

По думите ѝ досега са правени множество проучвания за иновативния потенциал в частния сектор, а въпросът за навлизането на новите технологии в публичния сектор не е разглеждан изобщо. Надя Николова обясни, че иновациите в публичния сектор трябва да се разбират като въвеждане на нови идеи за създаване на обществена стойност.

Администрацията е по-консервативна структура и по-трудно възприема нововъведенията и винаги разчита на нещо доказано и по-сигурно, а всяка иновация носи риск, следователно всеки риск трябва да бъде споделен, коментира експертът от Столичната община.

В рамките на проекта от Общината ще търси начини за ефективното навлизане на иновациите в продуктите и обществените услуги и така да улесни живота на гражданите, посочи Надя Николова и даде за пример за тази практика с електронното правителство, навлизането на иновациите в образованието и внедряването на модерни технологии в "Топлофикация София” и Центъра за градска мобилност.

За експерта един от начините за стимулиране на навлизането на новите технологии в живота на Общината са обществените поръчки. Тя добави, че ЕС в следващия програмен период ще работи в тази сфера и ще има вероятно и промени в начина на работа и начина, по който ще се изготвят техническите параметри в обществените поръчки.

За София е подходящо фокусът в плана за развитие приоритет трябва да е развитието на конкурентноспособността на базата на икономика на знанието, смята Николова. А причината - в столицата е съсредоточен научният потенциал, разположени са всички институти на БАН и над 20 университета.

Много е важно да се засили връзката между наука, иновации и публичния сектор/местната власт, за да получим по-добри резултати, подчерта експертът. Електронната община няма как да се реализира без тази взаимовръзка да е приоритет, добави тя. Иновациите се раждат в университетите, институтите, а целта е по-бързо да навлязат в публичния сектор.

Въвеждането на иновации изисква много средства, а обикновено общините ги нямат, затова чрез проекта Общината ще се опита да намери различни средства от програми и фондове. Проектът включва 14 партньора от 13 европейски региона, сред които са Великобритания, Италия, Испания, Финландия, Швеция, Полша, Холандия, Румъния и Естония.

Общата стойност на проекта е над 4 милиона лева за всичките 14 партньора. София като водещ партньор получава над половин милион лева.

В рамките на проекта ще бъдат направени анализи, които ще помогнат за разработката на проекти и наръчници с добри практики за различните партньори, които ще могат да изберат това, което е най-подходящо за всеки един от тях.

Водещи