Стопаните радостни, започва изплащането на обезщетения заради "синия език" 17.11 | 08:17

Разпространението на болестта достигна застрашителни размери

От Теодора Кокаланова

Започва изплащането на първите обезщетения на стопани, загубили животните си заради "син език", съобщи bTV. До този момент от болестта са умрели около 27 000 овце.

Държавата се очаква да отпусне 16 млн. лв за обезщетения. Първите плащания ще са за сметка на Министерство на земеделието.

Страната ни бе заплашена от екологична катастрофа, тъй като имаше опасност единствените екарисажи  да преустановят работа заради липса на средства. Държавата пък не разполага с алтернативен вариант за унищожаване на животинските трупове, което допълнително усложнява ситуацията.

Средствата, които трябва да получат екарисажите за дейността си, са заложени в актуализацията на бюджета за 2014 г. и когато тя бъде одобрена от Народното събрание, ще им бъдат изплатени.

Ръководствата на двата екарисажа са заявили, че заради разпространението на заболяването "син език" през тази година обемът на тяхната работа е нараснал значително. Това е довело и до увеличаване на извършваните от тях дейности.

Всеки месец в екарисажите се обработват около 200-250 тона мъртви животни, а при кризисни ситуации, както това лято с болестта "син език" - над 500 тона.

 

Водещи

Най-четени