Стоплят парното още от понеделник 02.11 | 13:26

За жалост и кражбите на топло най-вероятно ще продължат със същите темпове

От Елица Елефтерова

Отоплителният сезон по всяка вероятност ще започне без промени в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване. Парно ще има още в първата седмица на ноември, прогнозират топлинни счетоводители.

За жалост и кражбите на топло най-вероятно ще продължат със същите темпове, тъй като регламент, дали дяловите разпределите ще посещават по нова схема клиентите си, все още липсва, информира БНТ.

Едва 40% от потребителите са подменили топломерите си, чиито гратисен период е на път да изтече, след като по-голямата част от тях са поставени през 2002 година. За това алармират топлинните счетоводители

За изминалия отоплителен сезон почти всички 4000 абонати на "Топлофикация" - София, които са заявили нулево потребление, са крали топло от свои съседи. От асоциацията са категорични, че един от начините да се предотвратят кражбите е задължителното ежемесечно отчитане на уредите.

Друга мярка е поставянето на дистанционни уреди, които от разстояние алармират за промяна в показанията.

С подробен отчет на потреблението за цялата сграда разполага единствено домоуправителят или оторизирано лице. При съмнение може да бъде направена изненадваща проверка.

Друг е въпросът, че тя в повечето случаи удря на камък, тъй като недобросъвестните нямат интерес да допуснат топлинните счетоводители до уредите.

Термографските панорамни снимки също могат да установят къде се краде топлоенергия, при това усугата не излиза скъпо - особено разпределена между всички засегнати в средно голяма кооперация, например.

Според специалистите в зависимост от фирмата, която се наеме сумата за такава проверка варира между 180 и 280 лева. Това обаче не е цена за един вход, а за целия блок.

Могат да се открият по този начин работещи радиатори, ако те са обявени за неработещи. Може много ясно да се визуализират работещи лъчисти подови отопления. Например, отрязва си радиатора съседът, пуска една серпентина в пода и обявява официално пред съседите, че той по никакъв начин не ползва усугите на топлофикация", обяснява Богомил Стефанов.

И ако у нас термоснимките нямат стойност - в съда, според доказаните европейски пракитики, термокамерите са задължителни при енергийния одит на сграда. А за да спрат кражбите, топлинните счетоводители ще продължат да настояват те да се инкриминират, което обаче ще наложи допълнителен финансов ресурс.

Водещи

Най-четени