Страната след наводненията 30.10 | 11:11

Няма бедстващи и пострадали, но на места има свлачища. Отводняват се сгради

От Филипа Тодева

Няма сигнали за бедстващи или пострадали хора след обилните дъждове вчера (29 октомври) и през изминалата нощ. Обстановката в страната е спокойна, органите за пожарна безопасност и защита на населението остават в готовност да реагират при необходимост, съобщава пресцентърът на МВР.

През изминалото денонощие служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на общо 212 сигнала за произшествия. От тях 33 са били за пожари и 168 са аварийно-спасителните дейности – 86 са за отводняване на жилища, обществени сгради, пътни платна и запушени шахти.

Служители на главната дирекция са се включили в изграждане и укрепване на диги, разчистване на паднали предмети, основно- счупени клони - общо на около 80 места в различните области.

Вчера през деня основните произшествия са били в столицата – 32; в Бургас – 23, Благоевград – 11, в Смолян и Кърджали сигналите, на които са реагирали пожарникари и спасители са били по 8.

Нормална е обстановката и в Неделино, област Смолян. Река Неделинска се е върнала в коритото си и няма риск за хората в града и по поречието. На няколко места в района има свличане на земна маса в резултат от преливането на речната вода вчера и днес разчистването ще продължи в района на селата Раевци, Кочене и Диманово.

Служители от местните структури на дирекцията са възстановили дигата на р. Туфча в района на Гоце Делчев, като е предотвратено заливането на 50 къщи и не е допуснато откъсването на селото. Критичният участък е подсилен с чували пясък и камъни.

В Поморие обстановката също е нормализирана. Продължава изпомпването на водата от уличните платна, като само на няколко места са останали по-големи локви. Възстановено е движението в града.

В област Хасково са отводнени 6 магазини и къщи, в Свиленград, Харманли и Любимец - ограничен брой обществени и частни сгради.

Има готовност за реакция в областите, за които и днес е обявен код "оранжево" – Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич.

Тази сутрин министърът на околната среда и водите Нона Караджова коментира, че причина за наводненията при поройни дъждове е липсата на ефективна отводнителна система в много от градските района у нас.

Пред БНТ тя увери, че до 2015 година ще заработи национален център за ранно предупреждение за наводнения, който ще дава информация в реално време и ще позволи да се действа превантивно поне пет дни по-рано. Караджова съобщи, че в момента се подготвя нов закон за ВиК сектора, който ще реши редица проблеми, включително и това кой да контролира и да носи отговорност при критични ситуации.

Водещи

Най-четени