Стрелецът от Лясковец остава зад решетките (СНИМКИ) 26.09 | 13:34

Великотърновският окръжен съд не уважи искането за "домашен арест"

От Теодора Кокаланова

Великотърновският окръжен съд не уважи искането за "домашен арест" на Петко Савов Петков. Съдът потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за Петков, който при полицейска акция на 14 март тази година застреля в дома си полицая Емил Шарков и рани негови колеги.

Адвокатите на обвиняемия поискаха промяна на мярката с по-лека, като "домашен арест", "парична гаранция" или "подписка". Според защитата няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление, а от събраните по досъдебното производство 20 тома материали от последните шест месеца не е налице категорично обосновано предположение, че Петков е стрелял по време на акцията.

Те подчертаха, че довереникът им няма усещането, че е извършил престъпление, затова не възнамерява да се укрие. Според прокурора Цветан Маринов, събраните до момента данни и доказателства показват, че Петко Савов Петков е причинил умишлено смъртта на служителя от СОБТ и е ранил още служители от отряда.

"Петков представлява обществена заплаха и има реална опасност да извърши ново престъпление или да се укрие", подчерта той. Съдът уважи искането на прокуратурата в следващите два месеца обвиняемият да не внася подобни искания в съда, за да не се възпрепятства следствието, което е във финална фаза.

Пред съдебния състав 53-годишният Петко Савов Петков заяви, че иска по-лека мярка, защото иска да се грижи за своята 77-годишна майка Стефанка Савова, която по думите му е болна и настоява за охрана, защото усеща заплаха от страна на съседите си.

Петков смята, че трудно се възстановява в затвора след като е бил прострелян по време на акцията и претърпените след това операции. Той отбеляза, че е изпратил жалба от 52 страници до Инспектората на Висшия съдебен съвет за нередности в системата на прокуратурата и полицията. Адвокатите на Петков съобщиха, че ще обжалват решението на съда, предаде БТА. Заседанието ще се състои на 2 октомври.  

Водещи

Най-четени