Стрелецът от Лясковец търси правда в съда в Страсбург 12.09 | 17:17

Командосите заплашили живота на Петков и майка му

От Христина Рафаилова

Обвиненият за убийството на командоса Емил Шарков Петко Петков ще съди държавата в Европейския съд за правата на човека. 

Известният като стрелеца от Лясковец ще търси справедливост, тъй като по време на операцията си спецчастите са застрашили живота му. Това стана ясно от думите на шефа на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Емил Екимджиев, цитиран от в. "24 часа". 

Жалбата е подадена от организацията и е от името на Петков и майка му. 

Петков се барикадира в жилището си в Лясковец въоръжен. По време на операцията по изваждането му беше убит Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени.

Според Екимджиев при щурма на баретите са били нарушени член 2 и 3 от Европейската конвенция, касаещи правото на живот и забраната за нечовешко и унизително третиране на личността.

Юристът коментира, че операцията е "силовашка" и неадекватно организирана. Това според него е довело до смъртта на командоса, както до заплаха за Петков и майка му. 

Адвокатът попита защо в рамките на 2 години не е предприето нищо за агресивното поведение и притежаваното незаконно оръжие на стрелеца от Лясковец, след като през 2012 г.е била отменена акция срещу него. 

"Баталната сцена в Лясковец можеше да бъде избегната, ако в дългия период преди нея компетентните органи бяха разработили стратегия за обезвреждането на Петков", смята адвокат Екимджиев.

Наскоро се разбра, че убиецът на баретата не страда от психично заболяване и може да носи наказателна отговорност. Разследването на инцидента върви към приключване.

Водещи

Най-четени