Строгият пост не изключва секса, увери монах от Гигинския манастир 20.11 | 11:41

Не е редно съпругата да отритва мъжа си, заяви отец Никанор

От Гергана Златкова

По традиция повечето хора знаят какво означават постите. Това е въздържание от определени видове храни.

Чрез постите човек може да постигне превес на духовното над телесното. Но църквата винаги подхожда пастирски – с оглед силите на човека.

Особено в семейството – не е редно съпругата – обикновено жените са по-благочестиви – да отритне мъжа си. Това казва монах Никанор от Гигинския манастир.

Пред "Телеграф" отецът споделя, че въпреки препоръките за въздържание от интимна близост по време на пост сексуалното общуване в семейството не е забранено.

"Ако жената откаже на мъжа, той или ще посегне сам да си прави удоволствие, което е грях, или ще отиде на друго място и тогава ще стане още по-голямо зло.

Ако това е резултатът, по-добре жената да наруши една заповед, отколкото да се нарушат повече и по-големи", казва отец Никанор. Монахът подчертава, че в никакъв случай на поста не трябва да се гледа като на диета. "По време на постите озаптяваме тялото, тъй като му даваме по-малко храна.

Ако му даваме повече хранителни продукти, то в него се възбуждат повече страсти – гняв, блуд и пр. Когато му ограничим храненето, в него намира място молитвата", допълва той. 

"Християните трябва да си казват молитвите сутрин и вечер, които ги има в молитвеника. Когато сме извършили и духовния, и телесния пост, трябва да отидем при свещеника да изповядаме нашата съвест. И когато вече имаме благословение от духовното лице – да пристъпим към причастие с Христовите тайни.

Така ще приемем действително в себе си тялото и кръвта на Христа. Това всъщност е истинският смисъл на поста.

Когато някой е спазил всичко по него, но не е отишъл да се причести, нищо не е направил.

Тогава тези хора сякаш са се трудили много, но не са получили плодовете на своя труд, и те са по-жалки от тези, които дори на са се трудили и не са постили", казва отец Никанор.

Водещи

Най-четени