Студентите отново организират протест 12.11 | 07:10

Студентите искат гаранции, че при евентуална актуализация на бюджет 2011 г., средствата, заложени за образование и наука, няма да бъдат засегнати

От Силвия Стоядинова

Студентски митинг-шествие ще се проведе на 16 ноември, съобщават организаторите на събитието.

На протеста са поканени всички преподаватели, студенти, възпитаници на Алма Матер и на всички български висши училища. Исканията са за адекватна държавна политика към образователните и научни институции.

Друго условие е правителството да се ангажира с разработването още през първото тримесечие на 2011 г. на национална стратегия за развитието на висшето образование, науката и технологиите и да съобрази философията на бюджетната си политика с него. Студентите очакват и подход, който да гарантира инвестиране в качественото образование и наука.

Освен това правителството да определи адекватна държавна субсидия за издръжката на студент, отговаряща на изискванията за качествено обучение в съответната специалност, а делът на средствата за висше образование и наука в бюджета на за 2011 г. да е съобразен с европейските стандарти, се казва още в исканията.

Студентите очакват да се дадат гаранции, че при евентуална актуализация на бюджет 2011 г., средствата, заложени за образование и наука, няма да бъдат засегнати.

Шествието ще започне в 10.00 и ще се движи по маршрут – Ректорат на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – бул. „Цар Освободител” - Министерски съвет – бул. „Дондуков” – Ректорат.

Водещи

Най-четени