Студентските общежития стават жилища 30.03 | 15:09

Общежитията да се признаят за места за живеене, за да може да има оплаквания при шум, обясни Игнатов

От Кремена Бедерева

Ще има сериозни законодателни промени и студентските общежития трябва да бъдат признати за жилища или за места за живеене, тъй като сега не са такива.

Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА. Той заяви, че когато общежитията се признаят за места за живеене, вече ще може да има оплаквания, когато се вдига шум.

"Това не мога да го променя аз, но ще дадем препоръките към работната група към парламентарната образователна комисия, тъй като много институции имат желание да се подобри положението в "Студентски град"", заяви Игнатов.

Попитан какви са основните изводи от одитния доклад за отдадените под наем имоти на висшите училища за заведения в "Студентски град", министърът отговори, че "официално на него, одитният доклад още не му е представен".

Той каза, че наистина има нарушения в "Студентски град", но по думите му трябва "да се приеме и добрата страна, че ректорите и ректорските ръководства са правили тези нарушения, за да повишат финансовото благосъстояние на университетите".

Това обаче е учебна площ и тя може да се ползва само за образователни нужди, съгласно закона, коментира образователният министър. За пореден път той заяви, че, където одитът установи, че има нарушения, договорите на висшите училища с наемателите ще бъдат прекратени.

За другите сключени договори на университетите, които още не са изтекли, трябва да се изчака това да стане, защото има закони.   

Водещи

Най-четени