Събирането на ТОЛ такси започва от 1 март 01.07 | 16:30

От iNews.bg

ГЕРБ внесоха промени в Закона за пътищата, които касаят въвеждането на ТОЛ системата. На брифинг народният представител от ГЕРБ Александър Ненков обясни, че от 1 март 2020 г. ще започне събирането на таксите. Причината е, че превозвачите и държавата трябва да постигнат компромис за размера на тарифите.

"Току-що внесохме промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, кото касаят така дългоочакваното въвеждане на система за електронно таксуване от смесен тип на всички пътни превозни средства". Това съобщи на извънреден брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

"Знаете, на 16 август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след 16 август предприехме съвместни разговори с цел на 16 август да стартира техническата експлоатация, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на такси. Това правим с цел да намерим компромисен вариант на тарифирането, но и на обхвата на пътищата. От този първоначален обхват ще бъде изключенои пътища от трети клас, и може би някои от втори клас също ще остават извън обхвата на таксуването на тежкотоварните автомобили", каза още Ненков..

Водещи