Съболезнования от президента и премиера за кончината на патриарха 06.11 | 17:50

Днес Бог прибра при себе си духовния пастир на православните българи, пише президентът

От Андриян Георгиев

Президентът и премиерът изпратиха съболезнователна телеграма по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Максим. 

"Днес Бог прибра при себе си духовния пастир на православните българи, отдал живота си за добруването на Българската православна църква и духовното въздигане на нашия народ", заявява в писмото си българският държавен глава.

"В години, белязани от бури и изкушения, нашият патриарх показа воля и положи усилия за утвърждаването на единството на Църквата и за укрепването на християнските ценности и добродетели в нашето общество. В своята служба на Бога и Църквата патриарх Максим бе винаги и неизменно воден от дълбока вяра и любов към човеците, от благочестие и мъдрост", се казва още в съболезнованието на президента Плевнелиев.

"Нека всички заедно се помолим Бог да приеме и помилва душата на светейшия патриарх Максим”, завършва президентът.

Министър-председателят пък пише в своята телеграма до Светия Синод: "Негово Светейшество посвети целия си живот на Православието и съхраняването и утвърждаването на духовността в бурните години на прехода между двете хилядолетия. Заради своя всеотдаен труд на духовен водач и предстоятел на Българската православна църква патриарх Максим се ползваше с доверието и любовта на българския народ. Той работеше неуморно за добрите и ползотворни отношения между Българската православна църква и държавата".

"Негово Светейшество ще остане в историческата памет като един от най-принципните и далновидни предстоятели на Българската православна църква. Затова неговата кончина е огромна загуба, не само за Православната църква, но и за българския народ и държава", допълва премиерът.

Водещи

Най-четени