Съветът за национална сигурност обсъжда тероризма 26.07 | 08:06

На заседанието при президента Плевнелиев ще бъде обсъден и докладът на ЕК

От Диана Цветкова

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента ще обсъжда днес (25 юли) терористичния атентат в Бургас и поредния критичен доклад на Европейската комисия.

Заседанието започва в 10:00 часа. То бе свикано от президента Росен Плевнелиев още в началото на месеца като част от обещанието му КСНС да се събира веднъж на всеки три месеца. Затова и обявената тема е свързана с доклада на Еврокомисията за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред – "Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции".

След атентата срещу израелски граждани на летището в Сарафово от 18 юли темата за терористичната атака бе вкарана като извънредна точка в заседанието. Ще бъдат анализирани средата за сигурност, организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за борба с тероризма, както и изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма.

Малко след терористичния акт политици от различни среди призоваха държавния глава да свика Консултативния съвет.

По време на заседанието ще бъдат приети и вътрешните правила за работа на КСНС.

Всички членове на съвета са потвърдили участието си в днешното заседание, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

По закон членове на КСНС са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

За участие в заседанието са поканени и председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор, началникът на Политическия кабинет на премиера, правосъдният министър, главният секретар на МВР, секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет, директорът на Служба "Военна информация" към МО, директорът на Националната разузнавателна служба и заместник-председателя на Народното събрание.

Най-четени