Съдебната система е негодна да прилага еднакво и справедливо закона 16.10 | 16:30

Той не пропусна да спомене, че Сарафов е наследник на Цацаров и Гешев, "той е бил под крилото и част от екипа им"

От iNews

Политиците да дават обещания за политиките, които ще изпълняват, когато са във властта и отговорността за законодателни промени да бъде споделена, защото промените в съдебната система бяха смачкани от парламентарно представените партии, под една или друга форма. И когато гражданите призовават министри да им изложат проблемите, те да слизат при тях.

Това каза бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов в интервю пред БНР. В предаването "12+3" той коментира становището на Съюза на съдиите, с което се обявяват срещу този ВСС да избира главен прокурор и извънпроцесуалното подслушване на депутати.

"Съдебната система е негодна да прилага еднакво и справедливо закона. Г.Г. беше подслушван 4 месеца незаконосъобразно, без факти, че нещо е направил, а пришит към други лица. Впоследствие съдът осъди прокуратурата, че са му причинени имуществени вреди. Помните и за стотин души на протестите", припомни адв. Лалов, който бе общински съветник в СОС.

"Извън процесуални информации и събиране на данни е допустимо само за целите на НПК. Становището на Руси Алексиев е, извинявайте, ченгеджийско. Депутатите могат да бъдат подслушвани, когато са изпълнени основанията на Закона за СРС и НПК", каза още Методи Лалов.

И заяви, че "трябва да чуем политическите кандидати за подобряване на законодателството, защото когато стана въпрос за депутати изкристализираха всички проблеми за използване на СРС-та".

"Вината за ситуацията е категорично на политиците, споделена с тази на магистратите, защото магистратските техните среди нямат съпротивителни сили,  най-малко да изискват конкуренция, да изискват от ВСС да бъде създадена. Някой път трябва да се стигне до едни по крайни действия, включително  неподчинение, говорене по медиите", смята адв. Лалов.

"Позицията на Съюза на съдиите е удар във въздуха, защото няма никакви юридически аргументи, този компроментиран и с изтекъл мандат ВСС да не избере главен прокурор. Да, след решение на КС, ВСС има право по закон да направи процедурата и избора. А гражданите да се запитат, каква е тази държава, какво е това общество, след като не може да излъчи няколко кандидати, наистина ли няма кой? Разбира се, че има, но те знаят, че ВСС няма да приеме номинациите им, ще станат жертви и предварително ще легитимират Сарафов, като се създаде привидна конкуренция", коментира бившият председател на СРС.

И не пропусна да спомене, че Сарафов е наследник на Цацаров и Гешев, "той е бил под крилото и част от екипа им". 

 

Водещи

Най-четени