Съдии поискаха проверка на Цветан Цветанов 24.01 | 15:04

Вътрешният министър и шефът на Съюза на съдиите в България през последните дни си разменят нападки през медиите

От Кремена Бедерева

Тримата предишни председатели на Съюза на съдиите в България (ССБ) поискаха от главния прокурор Борис Велчев да провери твърденията и действията на вътрешния министър, които са "извън рамките на неговата компетентност, засягат интересите на правосъдието и увреждат конкретен съдия".

Това се казва в писмо на Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров, разпространено и до медиите и цитирано от bTV.

Писмото идва в отговор на поредните нападки на вътрешния министър срещу съда и по-конкретно срещу Мирослава Тодорова, която в момента оглавява ССБ. Преди ден в интервю пред столичен вестник Цветанов обвини Тодорова, че обслужва организираната престъпност. Поводът – забавените мотиви по делото срещу осъдения за наркотрафик Васил Маникатов – Маниката.

Мирослава Тодорова реагира незабавно на обвиненията на Цветанов и обяви, че министърът цели да отнеме правото й на мнение по съдебната реформа. Тя го призова, ако има данни за злоупотреба от нейна страна, да разпореди разследване.

В сутрешния блок на bTV Цветанов продължи с нападките срещу Тодорова, като посочи, че тя бави дела. "Има подходи от подобни съдии, които не са в услуга на обществото, а подкрепят организираната престъпност”, заяви Цветанов.

В отговор на въпроса защо, ако има данни, че Тодорова подкрепа организираната престъпност, ги държи за себе си, Цветанов отговори: "Аз съм убеден, че тя като една интелигентна жена не е разговаряла с Васил Маникатов, за да каже, че ще му забави мотивите. Но има механизми, с които тя е предприела тези действия, и тук има умисъл. И това или е професионална небрежност, което е много лошо за председател на Съюза на съдиите, или е в услуга на организираната престъпност".

Всъщност много от съдиите в Софийския градски съд, където правораздава Мирослава Тодорова, имат забавени дела, поради огромната си натовареност. Изключение не прави и председателят на съдилището Владимира Янева, семейна приятелка на Цветан Цветанов, забавила с повече от година делото "Софийски имоти”, водено срещу ръководството на дружеството, от което преди десетина години се е сдобила с недвижима собственост като пълномощник на баща си. Министърът обаче винаги е казвал, че вярва в професионализма на Янева.

В писмото си до главния прокурор Борис Велчев тримата предишни председатели на ССБ настояват да се разпореди проверка, която да установи поради какви причини осъденият на продължителен затвор Васил Маникатов се е оказал извън мястото за изтърпяване на наказанието много преди изтичане на срока на присъдата.

"Следва да се има предвид, че по конкретното дело присъдата, постановена от съдия Тодорова не е влязла в сила, тъй като е обжалвана от подсъдимите. Прокуратурата не я е протестирала, но делото все още е висящо, а министър Цветанов за пореден път си позволява да се произнася кой е виновен. Сам знаете, че за подобно изказване по висящо дело, България вече осъдена от съда в Страсбург", пишат тримата съдии.

"Понятно е ожесточението на министър Цветанов срещу позицията и действията на ССБ по повод неговите яростни атаки срещу съда, довели дори до критичния доклад на Европейската асоциация на съдиите, изпратен и до Европейската комисия. Но направените от него внушения, че председателят на ССБ създава благоприятна среда в полза на организираната престъпност, няма да бъдат оставени от нас без последствие", заявяват магистратите.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отново заяви, че няма нищо лично в коментарите му за председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Цветан Цветанов коментира пред журналисти негови думи в интервю "Шефката на Съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията", информира БТА.

По думите му Тодорова е забавила мотивите по делото или от професионална небрежност, или умишлено. "Разберете, няма как по друг начин да го обясним. И то за човек, който излиза и изразява позиция и като позиции винаги се е подписвал спрямо изказванията на министър Цветанов", каза министърът.

Водещи

Най-четени