Съдия Мирослава Тодорова обвини Цветанов в клевета 25.01 | 09:03

"Той каза неверни обстоятелства за мен", смята председателят на Съюза на съдиите в България

От Кремена Бедерева

"Със сигурност министър Цветанов извърши клевета. Той каза неверни обстоятелства за мен,” каза в телефонен разговор в ефира на bTV съдия Мирослава Тодорова.

В последните дни председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) стана обект на нападки от страна на вътрешния министър, който я обвини, че обслужва и е свързана с организираната престъпност.

Тодорова си навлече гнева на Цветанов заради забавените мотиви по дело срещу наркобос.

Мирослава Тодорова обмисля дали да се отнесе в съдебна зала обвинението в клевета. По думите на Тодорова клеветата засяга достойнството на човека, а думите на министър Цветанов не са засегнали само нейното достойнство, но и съдийската гилдия, която е важна за реформата в съдебната система.

"Не водя война срещу вътрешното министерство,” заяви председателят на Съюза на съдиите. Според Мирослава Тодорова "трябва да се приключи с това говорене по медиите, защото то е много вредно и отклонява общественото внимание от сериозните проблеми и в МВР, и в съда.”

"Съдът, който съм председателствал, е постановил присъда срещу лицето и други лица. Осъдили сме подсъдимите на тежки наказания. Има забавяне на мотивите - това дело е останало по реда си, защото подсъдимите така или иначе са били в затвора”, отбеляза Тодорова по случая с делото, в което е замесен Васил Маникатов - "емблематичен за Европа трафикант на наркотици”, както се изрази Цветанов.

Вътрешният министър се възмути, че не може мотивите по такова дело да се бавят три години. Според Тодорова това забавяне не е довело ефективно до това някой да се е отклонил от изпълнението на наказанието си.

"Не е честно спрямо съдията, който може да бъде поставен под нечовешко натоварване”, каза още Тодорова и заяви, че има обективни причини за забавянето в работата й.

"Не е честно и спрямо гражданите, които не трябва да получават правосъдие на конвейер.”

Водещи

Най-четени