Съдия от СГС: Колегите ни се срамуват да кажат къде работят 09.01 | 09:45

Разпределението на делата, независимостта на магистратите са само част от проблемите, посочи Весислава Иванова

От Кремена Бедерева

ВСС изслуша вчера съдии от Софийския градски съд (СГС) и Софийския районен съд (СРС), които вече писаха две писма на съвета с искане за проверка в градския съд. Те не са доволни от начина, по който ръководството реагира на проблемите, които последваха след случаите с делата "Белведере" и КТБ.

Членът на ВСС Галина Карагьозова предложи да бъде образувано дисциплинарно производство срещу председателя на СГС Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева и Богдана Желявска. В крайна сметка членовете на ВСС решиха, че ще има само проверка в съда.

Съдии от Софийския градски съд се срамували да кажат къде работят, обясни пред bTV Весислава Иванова - съдия от съда и член на Съюза на съдиите в България.

Разпределението на делата, равномерната натовареност, качество на работната среда, независимостта на магистратите са само част от проблемите, които посочи Иванова.

По думите й съдии, които демонстрират по-висок стандарт на живот, отколкото заплащането им позволява, трябва да бъдат проверени. Иванова и колегата й от търговското отделение на СГС Анжелина Христова намекнаха, че в сградата на съда магистрати се срещат с хора, с които не би трябвало да имат професионални контакти. Двете не посочиха имена, но подчертаха, че в сградата има камери и съдебна охрана и лесно можело да бъде проверено кой с кого се среща.

Съдиите Весислава Иванова и Анжелина Христова признаха, че отношенията им с шефа им Владимира Янева се свеждат до поздрави по коридорите на съда.

Водещи

Най-четени