Съдът заседава срещу Марио Любенов - Заека и по делото "Октопод" 26.01 | 08:10

Заека обжалва наложеното му наказание - задържане под стража

От Кремена Бедерева

Софийският апелативен съд (САС) ще гледа мярката на Марио Любенов -Заека. Той обжалва наложеното от магистратите в Перник най-тежко наказание - задържане под стража, информира БНТ.

Съдът остави Любенов в ареста, въпреки че по друго дело, престоят му в психиатричната клиника бе удължен.

Решението на магистратите беше продиктувано от обоснованото предположение, че именно Заека е участвал в отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник.

Магистратите не отхвърлиха и възможността той да се укрие или да извърши друго престъпление.

С разпит на свидетели пък продължава т.нар. дело "Октопод". Очаква се показания да дадат бившия главен прокурор Никола Филчев и Едвин Сугарев.

Подсъдими са бившият експерт в ДАНС Алексей Петров и още четирима души, обвинени в организирана престъпна дейност за рекет. На подсъдимата скамейка ще седне и бившият прокурор от Върховната прокуратура Цеко Йорданов, който е обвинен в покровителство над израелски бизнесмен, сочен за близък на групата.

По време на съдебните разпити вчера - 25 януари, шефове на служби разясниха как Алексей Петров е бил назначен и каква е била кариерата му в разузнаването и в ДАНС. Заседанието започна с искане за отвод на един от прокурорите - Светлозар Костов.

Според подсъдимия Янко Попов обвинителят се опитвал да му въздейства да даде показания срещу Алексей Петров.

Друг от подсъдимите - бившият прокурор Цеко Йорданов също каза, че Костов е предубеден. Конфликт между двамата в миналото, бил един от поводите Йорданов да бъде уволнен. Прокурорът Костов отрече тези твърдения, а съдът отхвърли искането за неговия отвод.

Водещи

Най-четени