Съдът се произнесе: 8 г. за Иван Иванов 30.01 | 18:58

Прокуратурата се произнесе по делото за "военното НДК"

От Теодора Кокаланова

Софийският военен съд произнесе тежка осъдителна присъда – 8 години затвор за бившия главен секретар на Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" Иван Иванов по делото за "Военно НДК", съобщи БТА.

Подсъдимият е лишен от правото да заема ръководна или отчетническа длъжност за срок от 10 години. Съдът уважи и гражданския иск на министерството на отбраната за повече от 11 500 000 лева. Иванов е задължен да изплати и разноските по делото в размер на 41 000 лв.

Според магистратите присъдата е в резултат на умишлена безстопанственост. Като упълномощено длъжностно лице Иванов е сключил от името на ведомството договор за проектиране на стойност над 400 000 лв. с търговско дружество от София.

Главната му вина се състои в това, че при изпълнението на договора приема без забележки изготвения план, който очевидно изобилства от несъвършенства и грешки. Заради този негов акт, от министерството отчитат щети на стойност 40 000 лева.

По второто обвинение, за сключване на неизгодна сделка, Иванов също е обявен за виновен. В нарушение на закона за обществените поръчки Иванов съзнателно сключил неизгоден договор за строителство.

От това е произлязла значителна вреда за министерството на отбраната в размер на повече от 10 500 000 лева. Според българското законодателство, лицето Иван Иванов има правото да обжалва.

Водещи

Най-четени