Създадоха Съвет по сигурността към Министерския съвет 24.07 | 18:43

Премиерът ще бъде председател

От Йоанна Димитрова

Новият съвет по сигурността към Министерския съвет вече е факт. Парламентът прие на второ четене текстове от Законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.

Съветът ще е консултативен и координиращ орган към Министерския съвет по въпросите на националната сигурност. Премиерът ще бъде негов председател, а членове - министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, началникът на отбраната, директорът на службата "Военна информация", главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и на Държавната агенция "Разузнаване", началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурността и двама представители на президента.

Заместник министър-председателят също може да е член на Съвета, като е оправомощен със заповед на премиера да следи работата на структурите от системата за защита на националната сигурност. Президентът и председателят на Народното събрание могат да участват лично в заседанията на Съвета по сигурността.

В определени случаи могат да участват и председатели на постоянни парламентарни комисии, народни представители, министри и ръководители на ведомства и организации. 

Най-четени