Таванът за таксиметровите услуги нямало да вдигне цените 07.12 | 16:02

Разумният таван е между 1-1,50 лв., смята шефът на една от големите софийски фирми

От Елена Коцева

Таванът на цените няма да вдигне таксиметровите услуги в София дори и да стане 1.50 лв.

Това уверява изпълнителният директор на "О'кей Супертранс" Людмил Лазаров, цитиран от БНР.

Според него едно фиксиране на максималната цена трябва да бъде между 1 лев и 1.50 лв., като това е разумната граница за таван на цените на такситата в София.

До Нова година Народното събрание трябва да приеме промените в Закона за автомобилните превози, с които се регламентира пределна цена на таксиметровите услуги.

Те ще бъдат определяни от общинските съвети по места. Предвидените санкции за нарушителите са глоба в размер на 3000 лева и отнемане на лиценза за таксиметрова дейност.
От столичния общински съвет обясниха, че все още не са готови с окончателно предложение за размера на пределната цена на такситата в София.

На въпрос дали ако се приеме пределна цена от лев на километър, компанията ще вдигне цените до тавана или ще остане на сегашната цена от 60 ст./ км., Лазаров беше категоричен, че услугата няма да поскъпне.

По думите му таванът на цените няма да повлияе на решението за километър пробег. Изпълнителният директор припомня, че в последните две години таксиметровите превози са загубили около 50 от клиентелата си.

Появилите се опасения за възможно картелиране при таксиметровите превози на пределната цена, Лазаров също отрече, тъй като по думите му и до този момент не е имало пречка за това.

Водещи

Най-четени