Територията на България е защитена от ПРО на НАТО 21.05 | 07:42

Първата фаза от противоракетния щит на НАТО в Европа е завършена

От Деляна Петкова

100 процента от територията на България е покрита от първата фаза на противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО, съобщи външният ни министър Николай Младенов. 

Той, заедно с президента Росен Плевнелиев, е на срещата на върха на НАТО, която се провежда в Чикаго.

"В 17.05 часа (1.05 часа българско време) точно обявихме, че първият етап на противоракетната отбрана на НАТО за европейската територия на алианса вече действа. Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения", допълни още той.

По неговите думи в първия етап от изграждането на системата участват Турция, Румъния, Италия, Испания и  Полша. Със своите способности и територии те позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от заплахи, идващи от размирните региони. 

Външният министър коментира още, че на срещата не са обсъждали руските резерви по отношение на изграждането на противоракетен щит на НАТО. Алиансът обаче продължава да настоява да работи с Русия по отношение на координирането на отбраните, така че да можем заедно да се предпазваме от заплахи, допълни още той, цитиран от Агенция "Фокус".

Преди началото на срещата в Чикаго бяха организирани протести, дори са арестувани няколко души, на които са повдигнати обвинения за подготвяне на атентат. Тези проблеми обаче не са влезнали в заседателната зала. Все още място в дневния ред не е получил и въпроса за продължаване на мисията в Афганистан след 2014 година.

На срещата в Чикаго президентът Росен Плевнелиев се срещна с президента на САЩ Барак Обама.

Най-четени