Техническа неизправност довела до взрива в Езерово 15.08 | 15:01

Обсъжда се и версия за неспазване на технологичната дисциплина

От iNews.bg

Техническа неизправност или неспазване на технологичната дисциплина са причинили пожара в Езерово. Това съобщи началникът на Главна дирекция по противопожарна отбрана главен комисар Николай Николов. По думите инспекторската проверка започва в петък.

Той посочи, че във водопровода в базата не е имало достатъчно налягане, което е затруднило работата на огнеборците. Нанесени са щети на две жп цистерни, автоцистерна, естакада, няколко автомобила.

Николов обясни, че благодарение на бързите действия на Димитър Янев, началник на Втора районна противопожарна служба във Варна, който е усетил навреме, че цистерната ще избухне, е успял да отдръпне хората си, допълни БТА.

Във Военноморската болница във Варна са настанени седем пожарникари. Пострадалите са с различен процент изгаряния – между 4 и 21, но няма опасност за живота им. 

При пожара в Езерово пострадаха общо 12 души. Трима от тях са служители на фирмата, чиято е петролната база. Най-тежко е пострадал Минчо Колев (60 г.), който е с 95% изгаряния. С 25% изгаряния е управителят на базата Пламен Стоянов (45 г.).

По думите на кмета на община Белослав Желязко Петров инцидентът най-вероятно е резултат на човешка грешка. Той посочи, че при избухването на пожара в 16 часа на площадката, където е пълнена автоцистерната, е трябвало да има двама работници, но на практика е бил само единият. 

За нанесените щети в Езерово Петров отчете, че са пострадали 20 домакинства. Счупени са прозорци на къщи, има паднали корнизи на тераси и разбити врати. Всички пострадали ще получат помощ.

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров допълни, че по случая в Езерово вече е образувано наказателно производство. Ще бъдат назначени серия експертизи.

Водещи

Най-четени