Тече вътрешна процедура в Бразилия срещу Гълъбин Боевски 17.11 | 12:58

Това каза външният министър Николай Младенов

От Кремена Бедерева

Тезата за аналогия между това, което се случва с Гълъбин Боевски в Бразилия и делото срещу медиците ни в Либия, е абсурдна. Това каза в ефира на Нова телевизия външният министър Николай Младенов. 

Бразилия е демократична държава, на чието правораздаване имаме доверие. Либия беше една диктатура, коментира министърът.

В момента работим много тясно със семейството на Боевски и с Българския олимпийски комитет, за да може колкото се може по-скоро да започне процес и да се стигне до решение. В сегашната ситуация все още тече вътрешната процедура в Бразилия по повдигане на обвинение, обясни Младенов.

По думите му близо 400 са българите в Латинска Америка, които са задържани в различни държави по обвинение за пренос на наркотици. През последните 20 години не е правено достатъчно, за да се развиват отношенията с латиноамериканските страни, така че да има възможност присъдите на българите да се излежават в България, твърди външният министър.

Според него това, което може да се направи, е след приключването на процеса да се разговаря и да се търси споразумение, да се направи изключение и Боевски да излежи присъдата си в България.

Разговарях с бразилския министър Гълъбин Боевски да получи максимално добро третиране от властите и един прозрачен процес по международните стандарти, обобщи Младенов.

iNews припомня, че Бразилската федерална полиция уведоми посолството на България в Бразилия, че българският гражданин Гълъбин Боевски е задържан в нощта на 24 срещу 25 октомври тази година на летището в Сао Пауло.

Причината за задържането е откритият в багажа му 9 кг кокаин. Боевски е задържан временно и разпитан с преводач.

На 27 октомври, главният прокурор Борис Велчев съобщи, че в Прокуратурата все още няма официална информация за задържането му в Бразилия.

Той поясни, че Софийската градска прокуратура (СГП) е компетентна да образува досъдебно производство, но преди това трябва да постъпи официална информация чрез дипломатическото ни представителство в Бразилия.

В изявление пък, разпространено от пресцентъра на ПП ГЕРБ, по повод задържането на Гълъбин Боевски в Бразилия, се казва, че ПП ГЕРБ е прекратила членството на спортиста Гълъбин Боевски на 25 април 2008 година.

Преди дни всички медии в България гръмнаха с новината, че олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е арестуван в Бразилия.

Медиите у нас съобщаваха различна информация относно количеството наркотик, заради което е бил задържан Боевски.

Най-големия си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 година, когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.

Това обаче не е първият скандал около бившия спортист. През 2003 година той бе наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от 8 години и на практика това прекрати кариерата му.

През 2008 година семейството му отново влезе в новините. Синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор.

Водещи

Най-четени