Тихомир Безлов: Цацаров е много добре запознат с модела на офшорните зони 16.05 | 11:14

Експертът припомни за митичният диск, който Германия купи от Швейцария за открити сметки, в който се съдържат имена на високопоставени лица от цяла Европа

От iNews

Смятам, че господин Сотир Цацаров е много добре запознат с модела на офшорните зони. Трябва да разглеждаме случващото се в предизборен контекст. Двете големи политически сили говорят за офшорките на конкурентната.

Това каза в сутрешния блок на БТВ Тихомир Безлов, който коментира искането на главния прокурор службите да му бъде предадена цялата налична информация за парите на властта в чужбина. "Има някакви предположения, че в седмицата преди изборите ще се извадят такива информации. Това, което може да се случи, е да се подадат сигнали в ДАНС за някакви политици. Не факти и данни, а сигнали. Проблемът е как се проверяват тези сигнали. В България, ако искате да създадете проблем на конкурента, подавате сигнал, за да го вкарате в една спирала от проблеми и проверки”, добави анализаторът.  

"Има малка група офшорни страни, които не ни отговарят на подобни въпроси - Швейцария, Сингапур и Хонг Конг. Когато искаш подобна информация обаче трябва да бъдат запитвани и да им се пратят данни за извършено престъпление. Това, което ме дразни е, че те не отговорят дори за извършени данъчни престъпления", възмути се Безлов. 

Според Безлов "това е ченгеджийска сглобка". Подставените лица трябва да са развалили отношенията помежду си, за да се получат данни за техни сметки, зад които стоят хора с власт. 

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията припомни, че в случая с Александър Манолев и къщата му за гости е имало информация, която някой от много вътрешния му кръг я знае и я споделя. "Тя не се знаеше от простосмъртните", припомни Безлов. Експертът припомни за митичният диск, който Германия купи от Швейцария за открити сметки, в който се съдържат имена на високопоставени лица от цяла Европа. "Изглежда нищо не е получено", каза Безлов.

Водещи

Най-четени