Тодор Чобанов - от зам.-министър до зам.-кмет 12.01 | 14:10

Той бе зам.-министър на култура, после - съветник на Трайков

От Кремена Бедерева

Тодор Чобанов ще е заместник-кмет по образование, култура, вероизповедания, младежки дейности и спорт на Столичната община. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на iNews.

Чобанов ще бъде назначен утре - 13 януари, допълни тя, като добави, че ще продължи да наблюдава и лично двата ресора.

Тодор Чобанов е бил заместник-министър на културата, в момента работи в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

iNews припомня, че на 20 октомври премиерът Бойко Борисов съобщи, че освобождава зам.-министъра на културата Тодор Чобанов.

Относно освобождаването на Тодор Чобанов, премиерът коментира, че "искам по-добри хора, искам по-голям ритъм на работа. Който не издържа на ритъма и на темповете, които искам - просто слагам край", отсече тогава премиерът.

На 3 ноември 2011 г. пък министър Трайков включи Тодор Чобанов в екипа, който ще реализира амбициозната програма на МИЕТ за културен туризъм.

Д-р Тодор Чобанов бе назначен за съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с ресор културно-исторически туризъм.

Чобанов е роден на 11 септември 1977 г. в Асеновград. Той е магистър по история и археология от СУ "Св. Климент Охридски", а от 2008 г. е доктор по археология.

Работил е като координатор на проекти в гражданския сектор, експерт в програма ФАР към МРРБ, началник на инспектората за културно наследство в Министерството на културата, консултант по културно наследство към постоянната работна група по връщане на незаконно изнесените ценности във ВКП и други.

От 2009 г. досега беше заместник-министър на културата.

Тодор Чобанов притежава богата експертиза в областта на културно-историческото наследство. Автор е на редица публикации в сферата на археологията и опазването на културното наследство.


Водещи

Най-четени