Тошко Добрев за пръв път оправдан по "Софийски имоти" 19.04 | 12:21

Той вече има две присъди за злоупотреби в дружеството, други дела са в съдебна фаза

От Диана Цветкова

Бившият изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев получи оправдателна присъда по едно от делата за злоупотреби в скандалното общинско дружество, съобщава БТА.

Софийският градски съд (СГС) прецени, че Добрев е невинен по обвинението за сключени 13 неизгодни предварителни договора през 2003 година. Вчера (18 април) прокуратурата поиска присъда от 7 години затвор за бившия шеф на дружеството, но пък се отказа да поддържа обвинението към останалите подсъдими по делото.

След оправдателната присъда Добрев коментира, че делата срещу него са скалъпени и са репресия. "Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, третият път се счупи на прокуратурата стомната, и нещата започват да придобиват нормалния си характер", бе коментарът на Добрев след решението на съда, информира Агенция "Фокус".

Бившият директор на "Софийски имоти" е подсъдим по няколко дела за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, с които са нанесени сериозни щети на общинското дружество.

По две от тях вече има присъди, произнесени на първа инстанция. През януари СГС го осъди на 4 години затвор и го лиши от правото да заема висши държавни или обществени длъжност за от 7 години. Обвинението срещу Добрев бе за сключване на неизгодни сделки за три имота в столицата, от които са настъпили щети за около 341 хил. лв.

През февруари Добрев получи друга 4-годишна присъда за сделка от 1998 година – замяна на имот в кв. "Модерно предградие", от която е насъпила щета за държавата на стойност 201 хил. лева.

Водещи

Най-четени