Трайков обясни за "Белене" 08.04 | 14:38

Енергийният министър повтори, че е забранил да се подписва споразумение

От Кремена Бедерева

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов е подписал споразумение 12 за АЕЦ "Белене", без санкция от Български енергиен холдинг и в нарушение на решение на Съвета на директорите на НЕК. Това бяха думите на министъра на икономиката Трайчо Трайков от парламентарната трибуна.

Той бе изслушан днес в Народното събрание във връзка с възникналия скандал с подписването на споразумението между НЕК и "Атомстройекспорт" за удължаване на срока на договора за АЕЦ "Белене".

На 5 април енергийният министър обяви, че освобождава директорът на НЕК Красимир Първанов от поста му заради нарушаване на правомощията, като е подписал обвързващата клауза - до 30 юни 2011 г.

"Нямам самочувствието на жертва. По-скоро смятам, че съм човек, който се опитва да установи до каква степен са защитени националните и икономическите ни интереси", обясни министърът за пореден път решението си за уволнението на шефа на НЕК, предава агенция Фокус. 

Той бе категоричен, че стои зад всички си думи и действия, засягащи подписаното в София споразумение, което е подписано от изпълнителния директор на НЕК, без санкцията и мандата от Български енергиен холдинг (БЕХ) и в нарушение на решение на Съвета на директорите на НЕК.

След което енергийният министър обясни какво всъщност се е случило на заседанието в кабинета му.

"В края на деня в миналия петък имахме съгласувани и взаимноприемлив и от българската и от руската страна текст на споразумение 12, в което имаше тримесечно удължаване на досегашните документи, но нямаше ангажименти за парафиране и подписване на окончателен и фиксиран договор в някакви срокове".

Оставало е да се изчисти единствено искането в тримесечния срок да не се започне производството на оборудване за втори корпус с оглед на дискусиите за подмяна на турбината, предвидена в проекта с по-високо ефективна такава, припомни още Трайков пред депутатите.

"В понеделник Първанов дойде на заседание в кабинета ми да докладва за работата през уикенда със съвсем друг текст, който на практика беше първоначалната руска версия, макар и с едно важно изключение, което беше отпаднало по настояване на вицепремиера Дянков - за ангажимент за подписване на договора до 30 юни, а беше оставено само за парафиране до 1 юни", каза министърът.

"На това заседание в кабинета ми в понеделник пред целия екип на г-н Красимир Първанов бе изрично забранено да подписва този вариант на споразумението", отново отбеляза Трайков. 

Във вторник се е оказало, че документът е подписан в нарушение на неговата заповед, на решение на Съвета на директорите на НЕК и на мненията, изразени в писмен вид по електронна поща от всички членове на Съвета на директорите на БЕХ.

iNews припомня, че се получи разминаване в кабинета за подписаните с руската страна споразумения за АЕЦ "Белене”. После стана ясно, че поне за момента уволнени няма. Ролите обаче се смениха - премиерът Бойко Борисов замрази уволнението на директора на НЕК Красимир Първанов и даде последно предупреждение за министъра на енергетиката и икономиката. Шефът на НЕК пък каза, че е бушонът в схемата.

След като беше уволнен шумно за това, че е подписал с руската страна зад гърба на министъра си, вчера Първанов информира първо кабинета, а после и медиите какво точно е договорил и какви ангажименти е поел.

Бойко Борисов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков имаха конферентен разговор по въпроса за АЕЦ "Белене". Премиерът коментира, че тримата отново ще разговорят след завръщането на Дянков в страната. Финансовият министър е на посещение в САЩ, което ще продължи до днес (8 април).

Водещи

Най-четени