Подписан е меморандумът за АЕЦ "Белене" 05.04 | 16:34

През следващите три месеца ще се уточнява сеизмологичната и радиационна безопасност

От Елена Коцева

Подписан е нов договор за удължаване на срока за работата по проекта АЕЦ "Белене", съобщава БТА.

Между двете страни по проекта - НЕК и "Атомстройекспорт" днес са подписани меморандум за разбирателство за изграждането на проекта и Допълнение "12" към договора за АЕЦ "Белене", с което се отлагат за три месеца всички дейности по строителството.

Отлага се и производството на оборудване, което още не е стартирало.

От НЕК съобщават, че основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата.

iNews припомня, че срокът за предоговаряне и продължаване на процедурата по проекта изтече на 31 март. От тогава до този момент се водиха интензивни преговори между страните.

След земетресението в Япония, което предизвика авария в АЕЦ "Фукушима 1", се повдигна въпросът за качеството на изпълнение на проекта и неговата безопасност. Българските политици се делят на два лагера, както по отношение на цената, която трябва да бъде платена, така и по отношение на екологичната сигурност.

iNews припомня, че в последните седмици от "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

Преди това изпълнителният директор в "Росатом” Кирил Комаров заяви, че системите за безопасност са около 40% от цената на атомните електроцентрали.

Освен екологични притеснения, основните противоречия между българската и руската страна се основават на цената, която иска "Росатом".

Националната електрическа компания (НЕК) обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Това ще е позицията на българската страна като отговор на предложената от "Атомстройекспорт" цена от 6.3 млрд евро.      

Водещи

Най-четени