Трактори окупираха столицата 06.12 | 08:45

С "Който сее вятър, ще пожъне буря", "Искаме ясни правила за устойчиво земеделие" протестират фермерите

От Кремена Бедерева

Трактори, комбайни и друга селскостопанска техника - тези нетипични машини могат да се видят паркирани около храм-паметник "Св. Александър Невски".

Засилено е полицейското присъствие в района, съобщава агенция "Фокус". На всеки трактор са издигнати българското знаме и това на Европейския съюз (ЕС). Машините за заградени с полицейска лента. Земеделските производители не са при тракторите. На повечето машини има надпис "Протест”.

Издигнати са плакати с надписи: "Министърът на земеделието подкопава основите на правителството”, "Искаме ясни правила за устойчиво земеделие”, "Стига лъжливи обещания”, "Спрете хаоса”, "Който сее вятър, ще пожъне буря”, "Стига унижения на опашката на Европа”, "Акциз с намалена ставка – европейска практика”. Движението в района не е спряно. Обстановката е спокойна.

iNews припомня, че фермерите се заканиха да прехвърлят протеста си в столицата. Около 22 часа снощи всички те бяха спрени на входа на София откъм Ботевградско шосе, за да бъдат проверени документите на машините и водачите. Някои от водачите бяха подложени на проверка за алкохол с дрегер.

Малко след 22.30 часа първите машини потеглиха по предварително указания маршрут - те преминаваха по Ботевградско шосе, моста Чавдар, булевард "Дондуков", за да стигнат до храм-паметника "Св. Александър Невски". Общо 170 земеделски машини до 4 тона имат разрешение да влязат в столицата за протестните действия. По-тежките машини са на паркинг близо до София.

Същинският протест на земеделците започва във вторник - 6 декември, в 12 часа от парламента и ще продължи с шествие до Министерския съвет. Това съобщи за Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Фермерите имат готовност да останат с тракторите си в столицата до четвъртък - 8 декември, а ако не стигнат до споразумение с правителството, могат да останат и по-дълго, каза още Христов. Протестът във вторник в София ще продължи до 17 часа.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че софиянци имат своите граждански права и затова е постигнато разбирателство тракторите да влязат в столицата по тъмно, когато няма интензивно движение. Освен това няма да се затварят булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков", каквито бяха първоначалните искания.

Освен договорените пари за земеделие през следващата година, фермерите поискаха оставките на финансовия министър Симеон Дянков и земеделския му колега Мирослав Найденов.

Вече пети ден зърнопроизводителите протестират срещу орязаните национални доплащания с близо 230 млн. лева.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите са категорични, че искат увеличение на субсидиите. Това им беше обещано преди изборите от правителството, но днес те "се чувстват предизборно излъгани".

Преговорите бяха подновени на 1 декември, след като стотици земеделски производители предупредиха, че ще блокират с 1000 селскостопански машини централната част на столицата.

 По-късно стана ясно, че стачки ще има, докато правителството не покаже отговорност и готовност за утвърждаване на нова политика на реални диалог и действия "без лъжи и манипулации".

Водещи

Най-четени