Тревога: Марица скъса дига при Пазарджик 14.11 | 14:48

Градът е пред бедствено положение

От Теодора Кокаланова

Река Марица е скъсала дига при Пазарджик и заплашва да залее помпените станции. Градът е пред бедствено положение. Без вода могат да останат както жителите на Пазарджик, така и хората от околните села – Мокрище, Главиница, Капитан Димитриево и Радилово.

Само за два месеца буйните води на Марица са погълнали 5 декара. Изяденият бряг е в непосредствена близост до помпените станции на Пазарджик. Всеки ден в реката пропада по метър земя.

Ако брегът продължи да пропада с такива темпове, най-страшната прогноза на специалистите е, че след месец водата ще достигне до сондажните кладенци и те ще паднат в реката. Само 30 метра делят най-близкия сондажен кладенец от водата.

Пропаднат ли кладенците, пропада и главният водопровод към Пазарджик. От ВиК казват, че проблемът се появил, тъй като на това място в Марица се влива Тополница. Залповото изпускане на язовира преди месец докарало буйните води.

От областната управа са поискали 240 000 лева от комисията по бедствия и аварии за нова дига, съобщи bTV. Докато това стане, започва спешно изместване на коритото на реката. В понеделник областният управител има готовност да обяви бедствено положение. 

Последните порои "потопиха" Бургаско и Хасковско под вода. Пороят в Бургас и този път взе жертва – 38-годишната Валентина, майка на две деца, бе "погълната" от водната стихия.    

Водещи