Трима са кандидатите за председател на БАН 28.05 | 20:42

Крайният срок за подаване на кандидатури вече изтече

От Деляна Петкова

До крайния срок или в 17 часа на 28 май трима кандидати са подали документи за участие в конкурса за избор на председател на Българската академия на науките (БАН). 

Това са (подредени по азбучен ред):

1. Акад. проф. дфн Александър Петров;

2. Чл.-кор. проф. дбн Андон Косев;

3. Акад. проф. дмн Стефан Додунеков.

От БАН допълват, че документите на кандидатите са били отворени в присъствието на членове на Мандатната комисия на Шестото Общо събрание на Академията.

Съгласно процедурата за избор на председател на БАН до 08 юни ще могат да се изразяват становища относно постъпилите кандидатури. Те ще бъдат заведат в деловодството на Централно управление на БАН. Най-късно 24 часа след това те ще бъдат публикувани на сайта на БАН.

Право на мнение има Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК), група от най-малко десетима членове на САЧК, Общите събрания на учените и/или Научните съвети на ПНЗ и членове на ОС на БАН. 

Изборът на Председател на Българската академия на науките ще се проведе на заседание на Общото събрание на БАН, насрочено за 11 юни 2012 година.

Кандидатите за председател на БАН са приложили подписани декларации, по т. 4.5 от Процедурата, че не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия. Всички документи на кандидатите са обявени в секцията на Общото събрание, в раздел "Информация".

Водещи

Най-четени