Тръгват проверки за нерегламентирана продажба на животни заради шапа 18.01 | 17:18

Има сигнали за търговия с животни с неясен произход

От Миглена Ивановa

Акция в Ихтиман за нерегламентирана продажба на животни е била проведена днес. Такива акции ще има в цялата страна, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на влизане в с. Резово, където беше открито ново огнище на шап, предаде Агенция Фокус.

Вчера е получен сигнал за търговия с животни с нерегламентиран произход като чисто хипотетично те могат да бъдат от региона, където в момента има шап. Взети са незабавни мерки, животните са изследвани, но въпреки че пробите са били отрицателни, тези животни са били убити – 20 и няколко овце и 8-9 говеда.

В Перник са констатирани прасета без документи и те също ще бъдат унищожени, посочи Найденов.

Унищожените днес животни в Ихтиман не са имали документи за произход и ушни марки. Тези ушни марки са били свалени и затова не може да се установи откъде са животните.

Министър Мирослав Найденов каза още, че е разговарял с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и е разпоредено на органите на МВР да се спират съмнителни автомобили или автомобили, които биха могли да превозват животни, и където бъдат заловени такива животни, ще бъдат унищожавани.

Водещи

Най-четени