Стопаните от с. Кости и Резово получиха помощите 20.01 | 17:29

Стара Загора въведоха строги мерки срещу шапа

От Елена Коцева

В странджанските села Кости и Резово получиха еднократните помощи за умъртвените животни.

За изплатените суми съобщи на пресконференция днес Тони Костова, директор на Агенцията за социално подпомагане в Бургас. Тя добави, че 51 души в Кости са получили по 325 лева, а в село Резово със същата сума са обезпечени еднократно 9 стопани.

В двете селища бяха открити огнища на шап и тъй като болестта изключително лесно се разпространява, адекватната мярка е умъртвяване на животните.

На засегнатите стопани държавата обеща еднократна помощ от 300 лв., като освен това от ЕС ще бъдат изплатени и обезщетения в размер на около 60% от специалния фонд. Не я все още много ясно как ще бъдат изплатени сумите, които обеща министър Найденов - 100% обезщетение по пазарни цени.

 

Със заповед на областния управител на Стара Загора Йордан Николов се въвеждат строги мерки за преустановяване на търговията с животни и транспортирането им на територията на областта.

С днешна заповед се задължава директорът на ОД на МВР – Стара Загора да предприеме предупредителни мерки спрямо лица, за които има данни, че се занимават с покупко-продажба и транспортиране на живи чифтокопитни животни.

Органите на полицията трябва да осъществяват засилен контрол върху движението и транспортирането на живи чифтокопитни животни по пътищата на област Стара Загора. То ще може да се извършва само с цел незабавно клане или износ, като се съпровожда с ветеринарно-медицинско свидетелство - електронен формуляр, представляващо компютърна бланка.

Временно се преустановява дейността на пазара на живи животни в с. Могила, което ще се контролира от кмета на община Стара Загора и органите на МВР.

На кметовете на общини в област Стара Загора се разпорежда съвместно с органите на МВР да предприемат необходимите действия за преустановяване на дейността на нерегламентираните пазари на животни на територията на съответната община, както и да разпространят незабавно във всички населени места информация със симптомите на заболяването шап по чифтокопитните животни.

Водещи

Най-четени