Тупик да се строи от хората, които обслужва, иска главният архитект на София 09.12 | 08:04

Така общината няма да изгражда улиците

От Деляна Петкова

Главният архитект на София Петър Диков е внесъл предложение в парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление за промяна в Закона за устройство на територията, съобщи БТА.

Петър Диков вчера (8 декември) уведоми съветниците от Столичния общински съвет (СОС) за предложението си. Той обясни, че промяната се отнася до възстановяване на практиката, съществувала в закона до 2003 година, според която улица тип "тупик" се изгражда от собствениците на имотите, които обслужва.

Главният архитект допълни, че ако тази промяна влезе в сила, няма да се стига до отчуждителни процедури, както и до последващи задължения на която и да е община да инвестира в изграждането на тази инфраструктура.

Пред журналисти Диков заяви още, че по отношение на статута на поставените базови станции на мобилните оператори трябва също да има законова промяна, тъй като те трябва да станат "преместваеми обекти".

По думите му от страна на мобилните оператори е бил поет ангажимент за разговори в тази посока и за искане за законова промяна.

Водещи

Най-четени