Тълпи от миряни в „Света Неделя” за Опелото Христово 29.04 | 21:05

Патриарх Неофит възглави службата в митрополитската катедрала в края на Разпети петък

От iNews.bg

Голям наплив от вярващи имаше цял ден в катедралата "Света Неделя” в София днес на Разпети петък. Желанието на миряните продължи и тази вечер, когато в храма беше отслужено Опелото Христово, което възглави Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В началото на Опелото Христово в центъра на храма беше разположена Плащаницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Христос, а зад нея беше издигнат кръст, символизиращ гроба на Спасителя, съобщи БГНЕС. Свещената Плащаница представлява изкусно извезан плат с изображението на положения в гроба Христос и символизира савана, с който е било завито тялото му след свалянето от кръста. През целия ден в храма "Света Неделя” имаше много вярващи, които минаваха под масата. Това символизира нашата причастност към спасително дело на Христос. Минаването под масата не от суетна вяра за здраве, късмет и прощаване на греховете, а водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб.

До последно в митрополитската катедрала имаше хора, които минаваха под Плащаницата. Храмът се изпълни с вярващи и вечерта. Песнопенията в петъчната вечерна служба са посветени на страданията и смъртта на Иисус Христос.

Плащаницата трябва вечерта да обиколи около храма и символично да бъде извършено погребението на Христос. Поклонението на Плащаницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

Водещи

Най-четени