Тънки сметки и икономии станали причината за взрива 20.08 | 08:08

От ресторанта пълнели нерегламентирано газовите бутилки

От Христина Рафаилова

Тънките сметки на съдържателя на ресторанта, за да пести от газ, е вероятната причина за експлозията в София. Пред TV7 Бойко Цветанов от Държавния технически надзор обясни, че газовите бутилки за заведението почти на 100% са пълнени нерегламентирано на бензиностанции. Това било изключително опасно.

Според изискванията за подобни цели контейнерите трябвало да се пълнят на 80% от обема. На бензиностанциите обаче клиентът пълнил, колкото гориво иска.

Пълненето на бутилките трябвало да става в палачните станции, където се спазвало това изискване. Там обаче било значително по-скъпо. От обикновена колонка зареждането на 10 кг контейнер струвало около 20 лв., докато на оторизираните станции то коствало до 29 лв.  

Цветанов обясни, че вероятно газът в бутилката в ресторанта се е втечнил. Това ставало ясно от думите на главния готвач, който видял бяла мъгла и снежинки. Това му дало възможност да предупреди хората да излязат от помещението. Там имало и запален котлон, който предизвикал взрива. 

От думите му стана ясно, че има и проблем с експлоатацията на заведението. Първоначално договорът за наем бил подписан до 2008 г., след това датата била подправена с химикал, за да се удължи срокът му с 5 години. 

Същевременно от експерти от СДОТО обясниха пред  "Монитор”, че при експлозията стъклата на заведението са летели като куршуми. 

Ресторантът изглежда след военни действия. Едната от стените била рухнала след мощния взрив. 

Стана ясно също така, че газовите бутилки били съхранявани във вентилационна шахта.

Водещи

Най-четени