Тържествен водосвет на знамената беше отслужен в София 06.05 | 10:30

Ритуалът извърши Негово Светейшество патриарх Неофит

От Мая Александрова

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен днес по повод Деня на храбростта и празник на армията - 6 май.

Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, извърши Негово Светейшество патриарх Неофит.

Той поздрави българските военни с празника и ги благослови, след което поръси със светена вода армейските знамена.

В словото си патриарх Неофит посочи, че народът ни винаги е търсил молитвената защита на Св.Георги, а българският воин се е вдъхновявал от подвига му, въздигайки молитва към него в трудните мигове на битките за отстояване на родната земя и защитата на българската чест.

"Затова нашата армия избра този ден за свой празник. Тази армия, която подобно на Победоносеца Георги, победоносно премина през историята на родината ни, за да я има днес България, за да сме честити ние, съвременните българи. Тази армия, която се увенча с множеството победи, защитила народа си в трудните времена на набези и войни и запазила пламъка на родолюбието, доказала във времето своята храброст и доблест. Армия, която и днес бди в сложните противоречиви събития на съвремието ни като верен страж на мира и спокойствието", каза патриархът.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националния химн от гвардейския духов оркестър.

Сред присъствалите на церемонията бяха председателят на парламента Михаил Миков, вицепремиерът и министър на външните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, президентът Желю Желев (1990-1997), бившият премиер Симеон Сакскобургготски, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците.

 

Водещи