Търсим мениджмънт за ОЦК "Кърджали", който да помага за нов инвеститор 09.04 | 13:29

Сделката за "Горубсо Мадан" ще бъде вписана след Великден

От Ивелина Георгиева

Търсим нов мениджмънт на ОЦК "Кърджали" в краткосрочен план, за да подобри управлението на дружеството и в последствие спомагаме за намирането на нов инвеститор. Това коментира Делян Добрев при подписването на пет нови договора за туристически маркетинг.

В момента се водят преговори за намирането на стратегически инвеститор, но министърът не се ангажира да посочи дата кога ще има избран такъв. В "Горубсо Мадан" сделката е финалзирана, заяви още Добрев и припомни, че там имаше тежест от 12 млн. евро.

За да бъде вписана в Централния регистър трябва да минат Великденските празници – и в Европа, и у нас. Или с други думи във вторник, на 17 април, сделката за промяната на концесионера на минното дружество ще бъде вписана. 

"Нямаме притеснение по отношение на "Горубсо Мадан", но все още ситуацията в ОЦК "Кърджали" е трудна", добави Добрев.

Междувременно от КНСБ обявиха официално, че в сряда, на 11 април, работниците и служителите на ОЦК "Кърджали" ще протестират в София. Протестите ще се състоят пред сградата на "Интертръст холдинг" АД и пред Народното събрание. 

Миньорите от "Горубсо - Мадан” АД пък още чакат сделката за мината да бъде финализирана, по думите на синдиката. Очаква се миньорите да влязат под земята в сряда. Повечето от предписанията на Инспекцията по труда са изпълнени. Закупени са каски, миньорски лампи, самоспасители, работни облекла и обувки.

Има ли нови находища на газ у нас?

Икономическият министър отказа да коментира думите на премиера Бойко Борисов за наличието на нови находища от конвенционален природен газ у нас. При първа възможност ще обявим, обеща Добрев.

Той обясни и ситуацията с проучванията за шистов газ. Той уточни, че не знае дали и кога ще бъде безопасно това да се направи, но обясни, че е създадена временна парламентарна комисия по случая.

Работата на тази комисия е да изчисти текстовете по мораториума, така че да позволи добиването и проучването на конвенционален газ. В момента някои текстове на забраната забраняват това, както и нагнетяването на допълнителни количества газ в хранилището в Чирен.

Препоръката на Добрев е временната комисия трябва възможно най-бързо да изслуша експертите, които да посочат проблемите и да се коригира мораториумът в тази си част.

Агенцията за малки и средни предприятия няма да бъде закривана. Решението е междинното звено на агенцията да стане част от главна дирекция към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) с промяна на устройствения правилник. Това ще стане до 1 май и ще се оптимизират процесите за постигането на крайната цел, която е 100% контрактуване на средствата по ОП "Конкурентоспособност" до края на тази година. Предстои да бъдат разплатени между 800 и 1 млрд. лева по програмата, а за първите три месеца от началото на годината са разплатени 29 милиона лева, уточни министър Добрев.

Водещи

Най-четени