Увеличават обезщетението за майчинство с 12 лв. 20.11 | 10:15

От това ще се възползват 42 хил. семейства след намаляването на срока на изчисляване

От Кремена Бедерева

Срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство пада от 24 на 18 месеца от 1 януари 2014 г. Това е едно от предложенията на левицата, които ще бъдат подкрепени при второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2014 г.

"Заради лоши примери дайте да не провеждаме цялата политика." Това отговори пред bTV председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова на въпрос дали това няма да стимулира "бизнеса" за раждане на деца само заради парите.

Според нея с намаляването на срока се дава възможност на повече майки да се възползват от майчинството. Увеличението на обезщетението ще е с 12 лева, това ще струва на НОИ 3 млн. лв.

"Има ги в резерв, няма да се пипа бюджетът на НОИ", увери Нинова и добави, че от мярката ще се възползват 42 000 семейства.

"За да се получи майчинство към днешна дата, трябва 2 г. преди това да си работил", каза Нинова и отхвърли възможността роми да развиват бизнес с майчинство.

Ако са били безработни в предходните 2 г., те ще получават само детски надбавки.

Тя обясни и технологията на готвените промени от кабинета данъчни облекчения за най-бедните. Хората с доходи до 340 лв. ще внасят по 10% от заплатата си всеки месец. На 283 лв. се падат малко над 28 лв.

В началото на 2015 г. си подават данъчната декларация. После се изчисляват вноските им за 12 месеца и се възстановяват на следващата година еднократно, наведнъж тази сума.

"Не може заради това, че някой би заобиколил закон, да пренебрегнем политически ангажимент. Социална политика е да помогнем на тези 500 000 души", коментира Нинова по повод хората, които ще се възползват от привилегията. Това ще струва на бюджета 150 млн. лева.

Водещи

Най-четени