Увисва референдумът на президента 10.03 | 14:34

Броят на подписите може да се окаже недостатъчен парламентът да свика допитване за изборна реформа, каквато е идеята на Плевнелиев

От iNews.bg

Едва 50 хиляди подписа над необходимите половин милион са събрани за провеждането на референдум заедно с изборите за Европейски парламент, съобщиха от Инициативния комитет. 

Членове на комитета изразиха опасения пред в. "Репортер", че броят на подписите може да се окаже недостатъчен парламентът да свика допитване за изборна реформа, каквато е идеята на президента Росен Плевнелиев. 

Според закона Народното събрание се задължава да организира референдум, когато "за” това са 500 000 души. 

При първото допитване до народа от началото на прехода, провело се миналата година – за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене”, БСП внесоха в НС 717 000 подписа. След проверката на регионалното министерство, 173 хиляди отпаднаха. Причините – несъответствие между името и адреса, данни на починали хора и на непълнолетни.

"Опитът показва, че е възможно да паднат повече от 100 000 подписа и така референдум с евровота става невъзможен”, казват от Инициативния комитет. 

Според тях със сигурност са допуснати много грешки за рекордно краткото време, за което беше направена подписката – по-малко от един месец. Освен това 500 000 от подписите са събрани от ГЕРБ. Данните ще бъдат внесени днес в НС.

Водещи

Най-четени